ΑΙΜΑΤΟΥΡΙΑ

H εμφάνιση αίματος στα ούρα είναι ένα σύμπτωμα συχνό, που όμως σε καμία περίπτωση δεν είναι χαρακτηριστικό για μία νόσο, καθώς εμφανίζεται σε μία πληθώρα παθήσεων του ουροποιητικού αλλά και άλλων συστημάτων.

Είναι ωστόσο κάτι που θα πρέπει πάντα να διερευνάται και να αναζητούνται τα αίτιά του, καθώς μπορεί να υποκρύπτει σοβαρές και ενίοτε επείγουσες καταστάσεις.

Η αιματουρία ανάλογα με τη βαρύτητά της, διακρίνεται σε μικροσκοπική, όταν τα ούρα έχουν φυσιολογικό χρώμα και η παρουσία αίματος διαπιστώνεται μόνο με μία γενική εξέταση ούρων, και σε μακροσκοπική, όταν το αίμα είναι περισσότερο και χρωματίζει τα ούρα κόκκινα.

Ένα πράγμα που πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι ο βαθμός της αιματουρίας δεν αντανακλά απαραίτητα και τη σοβαρότητα του υποκείμενου προβλήματος.

Με απλά λόγια, μία μικροσκοπική μόνο αιματουρία δεν είναι απαραίτητα και αθώα.

Αυτό είναι χαρακτηριστικό πχ σε περιπτώσεις κακώσεων του ουροποιητικού, όπου σοβαροί τραυματισμοί των νεφρών ενδέχεται να προκαλούν μικρή μόνο παρουσία αίματος στα ούρα.

Αντίθετα, μία σημαντική αιματουρία μπορεί κάποιες φορές να προκαλείται από σχετικά αθώες παθήσεις, όπως είναι η μακροσκοπική αιματουρία που προκαλείται από μία βαριά κυστίτιδα.

Αίμα στα ούρα μπορεί να προκύψει από διάφορα προβλήματα των νεφρών ή των ουροφόρων οδών, όπως από λοίμωξη, πέτρα στα νεφρά, κύστεις ή όγκους.

Η αλήθεια είναι ότι οποιαδήποτε πάθηση του ουροποιητικού μπορεί να προκαλέσει αιματουρία.

Πρωταρχικό ρόλο στη σωστή διάγνωση της αιτίας παίζουν οι πληροφορίες που δίνει ο ίδιος ο ασθενής για το σύμπτωμα π.χ. το αν εμφανίζεται αίμα στην αρχή ή στο τέλος της ούρησης ή αν τα ούρα είναι αιματηρά καθ’ όλη τη διάρκεια της ούρησης.

Επίσης, ένα σημαντικό στοιχείο για το γιατρό είναι το αν συνοδεύεται από πόνο ή αν πρόκειται για «ανώδυνη» αιματουρία.

Στην αιματουρία, τα νεφρά - ή άλλα σημεία του ουροποιητικού συστήματος - επιτρέπουν στα έμμορφα συστατικά του αίματος να περάσουν στα ούρα.

Ένας αριθμός προβλημάτων μπορούν να προκαλέσουν την διαρροή αυτή, όπως τα εξής:

  1. Λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος.
  2. Λοιμώξεις των νεφρών.
  3. Μια κύστη ή λίθος στα νεφρά.
  4. Υπερτροφία του προστάτη.
  5. Νεφρική νόσος.
  6. Καρκίνος.
  7. Κληρονομικές διαταραχές.
  8. Τραυματισμός στα νεφρά.
  9. Φάρμακα.
  10. Έντονη φυσική άσκηση.

Όμως πολλά άτομα με αιματουρία δεν έχουν ενδείξεις άλλων προβλημάτων παρ’ όλη την προσεκτική αξιολόγηση και αυτό ονομάζεται καλοήθης αιματουρία, η οποία δε σχετίζεται με βλάβη των νεφρών.

ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

ΔΕΥΤΕΡΑ           17:00 - 20:00

ΤΡΙΤΗ                11:00 - 13:00

ΤΕΤΑΡΤΗ           17:00 - 20:00

ΠΕΜΠΤΗ          11:00 - 13:00 & 17:00 - 20:00

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ      17:00 - 20:00

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πλατεία Δημοκρατίας 7, 2ος όροφος

Νίκαια, 18451

ΤΗΛΕΦΩΝΟ: 2104914762

ΚΙΝΗΤΟ: 6948942402

EMAIL: drobolis@yahoo.com

NEWSLETTER